forside

forside

Ernæring i fokus

Kosten er vigtig for alle. Ung som gammel, over-, under- eller tilpas i vægt, syg eller rask. Kosten kan kort kortlægges med de 10 kostråd som kan læses på siden "Diabetes og ernæring".

Opsummering af sammenhængen mellem sårheling og ernæring 

Kosten spiller stor rolle i forhold til hvor effektiv
sårhelingen foregår - derfor er det
ikke ligegyldigt hvad man spiser.
Foto: Colourbox.com
Som problemformuleringen på denne webblog viser, er der fokus  på ernæringens indvirkning på sårheling. Sårheling er en krævende proces for kroppen hvor makronæringsstofferne proteiner, fedt, kulhydrater og vitaminer samt mineraler spiller en vigtig rolle. Det er vigtigt, at der er en ligevægt mellem disse stoffer, for at sårene kan hele. (16, s. 23)

Som der står på siden "Hvordan heler et sår?", er sårhelingen en kompliceret proces med flere forskellige processer som skal interagere. Når kroppen arbejder på højtryk for at hele et sår, og kostindtaget ikke er korrekt, vil der ske en negativ balance i kroppen hvor muskler og fedtdepoter nedbrydes, som leder til vægttab. Når der sker et muskeltab er det ikke blot de synlige muskler, såsom lægmuskler og lignende, der forsvinder. Det er også respirationsmusklerne samt myokardiet som reduceres, hvilket betyder øget risiko for følgesygdomme. (16, s. 23)

Hvad skal sygeplejersken være opmærksom på?

Patienter på sygehuset er lette at overvåge i forhold til kost- og væskeindtag gennem kostregistreringer og væskeskemaer. I primærsektoren vil borgeren i nogle tilfælde være mere fritstillet til at tage beslutningen om ernæringen og hvad der indtages. 
Under sårhelingen er det vigtigt, at der er et sufficient indtag af næringsstoffer. (16, s. 23)

Det er vigtigt at borgeren eller patienten er informeret i så stort et omfang, at de kan tage et velovervejet valg i forhold til ernæringen. De fleste berørte borgere eller patienter vil have den fornødne viden eller blive hjulpet af familiemedlemmer, men med en samtale mellem sygeplejerske og borger/patient, kan sygeplejersken danne sig et billede af hvilket syn patienten/borgeren har på sin kost.
En varieret kost bidrager til et godt helbred.
Modelfoto: Colourbox.com
En oplagt mulighed for at starte en god dialog er, at borgeren har et medansvar i kosten ved at registrere sin kost i en kort periode, for at have et realistisk syn herpå. Gennem samtalen kan sygeplejersken få et billede af borgeren eller patienten, hvordan sygeplejen skal tilrettelægges for eksempel gennem pjecer, madservice og hjælp til spisesituationer. (16, s. 24)