Opsummering af sammenhængen mellem sårheling og ernæring
Kosten spiller stor rolle i forhold til hvor effektiv sårhelingen foregår - derfor er det ikke ligegyldigt hvad man spiser. Foto: Colourbox.com |
Som problemformuleringen på denne webblog viser, er der fokus på ernæringens indvirkning på sårheling. Sårheling er en krævende proces for kroppen hvor makronæringsstofferne proteiner, fedt, kulhydrater og vitaminer samt mineraler spiller en vigtig rolle. Det er vigtigt, at der er en ligevægt mellem disse stoffer, for at sårene kan hele. (16, s. 23)
Som der står på siden "Hvordan heler et sår?", er sårhelingen en kompliceret proces med flere forskellige processer som skal interagere. Når kroppen arbejder på højtryk for at hele et sår, og kostindtaget ikke er korrekt, vil der ske en negativ balance i kroppen hvor muskler og fedtdepoter nedbrydes, som leder til vægttab. Når der sker et muskeltab er det ikke blot de synlige muskler, såsom lægmuskler og lignende, der forsvinder. Det er også respirationsmusklerne samt myokardiet som reduceres, hvilket betyder øget risiko for følgesygdomme. (16, s. 23)
Patienter på sygehuset er lette at overvåge i forhold til kost- og væskeindtag gennem kostregistreringer og væskeskemaer. I primærsektoren vil borgeren i nogle tilfælde være mere fritstillet til at tage beslutningen om ernæringen og hvad der indtages.
Under sårhelingen er det vigtigt, at der er et sufficient indtag af næringsstoffer. (16, s. 23)
Det er vigtigt at borgeren eller patienten er informeret i så stort et omfang, at de kan tage et velovervejet valg i forhold til ernæringen. De fleste berørte borgere eller patienter vil have den fornødne viden eller blive hjulpet af familiemedlemmer, men med en samtale mellem sygeplejerske og borger/patient, kan sygeplejersken danne sig et billede af hvilket syn patienten/borgeren har på sin kost.
En varieret kost bidrager til et godt helbred. Modelfoto: Colourbox.com |